Afsnit 130: Steven Spielberg Podcast 05 - 1941 Part I (228 min, 209 MB)

For første gang kaster Steven Spielberg sig over en krigsfilm. På en måde i hvert fald... Rumvæsner og roller coaster monsterfilm er uløseligt forbundet med Spielberg, men det er film om Anden Verdenskrig også blevet. Det startede her med den vanvittige 1941. En film som Stanley Kubrick mente var fremragende, men blot skulle have været markedsført som et drama i stedet, for han synes ikke den var sjov. Noget som aldrig er et godt tegn for en komedie...

Spielberg følte sig usårlig. Han red på bølgen af to gigantiske succeser og havde fået Hollywoods checkhæfte med i byen. Han fortæller sidenhen åbent om, at blandingen af ungdommens kådhed og et manglende mådehold fra hans egen side, var med til at skyde filmen i sænk. Men er den nu også så stor en skændsel på hans CV, som den har ry for?

Med vanlig grundighed dykker FFF ned i en film, der foregår en uge efter det japanske angreb på Pearl Harbor og spiller på amerikanernes paranoia om at blive angrebet på egen jord. Filmen lader sig (meget løseligt) inspirere af en række virkelige begivenheder i kølvandet på USA's indtræden i Anden Verdenskrig, og byder på alt fra masseslagsmål til en dansekonkurrence, flyjagt igennem Hollywoods gader og et pariserhjul på afveje, Dan Aykrod til lands, Toshiro Mifune til vands og John Belushi i luften, Treat Williams og Tim Matheson på jagt efter Nancy Allen, Christopher Lee på tysk og Slim Pickens på toilettet.

Der er kampvogne, ubåde, fly, sømænd, hjemmeværn, en biografvisning af Dumbo, en bugtalerdukke og en alt andet end ydmyg hilsen fra Spielberg til sig selv i form af en gentagelse af åbningsscenen fra Jaws. Og bekymrende nok er der meget, meget, meget mere, der blæser forbi kameraet i den episke, kaotiske, måske rædselsfulde / måske undervurderede 1941.

Med filmen viste Spielberg, at han endnu ikke mestrede begrænsningens kunst, but who are we to talk... Så vær forberedt på lidt af hvert og lidt til...

Dagens værter: Kristian og Nikolaj.
Gæstevært:

NAVIGATIONTidligere afsnit

NAVIGATIONNæste afsnit