Afsnit 165: Steven Spielberg Podcast 11 - Empire of the Sun Part II (241 min, 220 MB)

Jim og Basie er havnet i en interimistisk lejr med en række andre internationale civile fanger. En slags skæbnens ventesal, hvorfra de døende aldrig kommer videre, mens de arbejdsduelige fragtes fra asken til ilden. Vores hovedkarakterer har tilpas meget vitalitet tilbage i kroppen, til at de vurderes egnede til et liv i en arbejdslejr, og her må den unge Jim lære at begå sig efter bedste evner, for at overleve.

Christian Bale skal bære en enorm filmproduktion på sine unge, uerfarne skuldre, når vi følger Jim på sin færd gennem krigen, hvor han både lærer at international handel og diplomati på mikroplan i lejren, finder sig en ny plejefamilie, får levet sin drøm ud i livet om at blive optaget som en del af det seje amerikanske slæng, ser folk dø omkring sig, bliver brugt som menneskelig minesøger i usmagelige væddemål af sine formodede venner og vinder de japanske besætteres respekt for sit mod og sin handlekraft.

Spielberg øver sig i høj grad også på rollen som symbolsk filmskaber fremfor den plotdrevne historiefortæller vi kender så godt. Det synes der både godt og skidt om i dagens afsnit, men uanset hvor dommen falder over dette skridt i hans karriere, så er der stor beundring fra værterne, når Spielberg iscenesætter flyangreb på lejren, hvor jagerne flyver i få meters højde over jorden mellem bygningerne og bomberne står om ørerne på vores bjergtagne unge helt.

Det hele kulminerer i de ultimative visuelle symboler på døden og krigens alvor, der som det klarest tænkelige lys på himlen åbenbarer livets barskere sandheder for den unge dreng, der tager skridtet over tærsklen til sit voksne liv.

Emnerne er store, men ikke for store til at FFF værterne er skræmt fra at kaste sig ud i både eksistentielle og helt lavpraktiske filmiske debatter om indhold og udførelse.

Lyt med og hør, om Spielberg er nået i mål i sin udvikling, eller om der stadig er ting, der skal mestres, før han har modet til at kaste sig over hovedværket, der for altid vil definere de såkaldt "voksne" film i hans karriere.

Dagens værter: Kristian og Nikolaj.
Gæstevært:

NAVIGATIONTidligere afsnit

NAVIGATIONNæste afsnit