Afsnit 175: Halloween Specials - Halloween Special 2019 - Friday the 13th (1980) (264 min, 242 MB)

Årets uhyggelige højdepunkt er atter over os. Mens folk tænder lys i græskarlygterne og børnene lægger deres liv i hænderne på vildtfremmede voksne i monster-kostumer i håbet om bare en håndfuld sukkergodter, sætter FFF værterne sig til rette med endnu en bloddryppende hjørnesten i gysergenren.

Vi har tidligere lavet afsnit om Michael Myers og Freddy Krueger, så selvfølgelig er det nu tid til at fuldende slasher-filmenes hellige treenighed og dykke ned på bunden af Crystal Lake i håbet om at hive gode, gamle Jason Voorhees op til overfladen. Kendere ved at der hverken er plads til Stalker Jason eller ishockeymaske i første kapitel i den ikoniske Fredag den 13. serie, men machetten skal nok komme på banen og kræve sine ofre og afhuggede hoveder, og æblet falder jo sjældent langt fra stammen, så mon ikke de massemorderiske Voorhees gener bliver repræsenteret alligevel...

Onde tunger vil sige, at verden bestemt ikke har gjort store fremskridt moralsk siden 1980 og måske snarere er blevet endnu mere puritansk, tilknappet og sexforskrækket, så der er gode chancer for at dagens film er endnu mere aktuel end tidligere og nu også kan fungere som samfundssatire. For selvom Sean S. Cunningham & Co. lavede filmen som et dybt kalkuleret og spekulativt rip off af samtidige film (som blandt andet Carpenters banebrydende Halloween), så står Fredag d. 13 og især de mange efterfølgere tilbage som en af de mest indflydelsesrige filmserier fra 80'erne. Og unge mennesker skal dælme heller ikke bryde sig om at holde fest, dyrke sex, slippe deres bekymringer og nyde livet i dag! For så fortjener de da helt oplagt at blive brugt som slagtekvæg. I 1980 var mor i hvert fald sur på de uansvarlige unger!

Vi taler selvfølgelig om filmens tilblivelse, om alle fortsættelserne, om Jasons eftermæle, om den unge Kevin Bacon, om Tom Savinis blodige arbejde, om den ikoniske musik, om de bedste drab i filmen, om kvaliteten af skuespillet, om det vilde lejrskole liv og alt andet der relaterer sig direkte til filmen, men på vanlig FFF-afstikker vis når vi også omkring alt fra William Shakespeare til Agatha Christie til Alfred Hitchcock.

Så smid hæmningerne på eget ansvar, find dit gamle Matador spil frem til en omgang Strip Monopoly og lyt med når FFF prøver at finde ud af, hvem det er der lister rundt og slår teenagere ihjel ved Camp Blood (det er i hvert fald en med behårede knoer...).

Dagens værter: Kristian og Nikolaj.
Gæstevært:

NAVIGATIONTidligere afsnit

NAVIGATIONNæste afsnit